Hoe heten de gele bloemen langs de snelweg?

Mooi hé, die gele bloemen langs de snelweg of spoorbaan. Maar hoe heten ze eigenlijk? En waarom groeien ze juist daar? De gele bloemen langs de weg zijn meestal koolzaad, raapzaad of herik. Deze planten hebben een voorkeur voor ruige terreintjes, en zijn daarom vaak langs snelwegen te vinden. Prachtig toch, zo’n knalgele berm? Laten we ze stuk voor stuk even kort behandelen.

Koolzaad (Brassica napus)

Koolzaad is een kruisbloem en te herkennen aan de prachtige gele bloemetjes. De plant kan zichzelf bestuiven maar wordt ook graag door hommels en bijen geholpen. Van origine komt koolzaad uit de omgeving van de Middellandse Zee, maar is naar West-Europa gekomen voor de olie. Het plantje bevat namelijk grote hoeveelheden olie die gebruikt werden voor lampen, boter, zeep en als smeermiddel. Niet alleen mooi, maar ook een handig plantje dus!

Raapzaad (Brassica rapa subsp. oleifera)

Ook raapzaad is een kruisbloem uit dezelfde familie als koolzaad (de Brassicaceae voor de wetenschappers onder ons). De plant kenmerkt zich door de felle gele bloemen die soms wel tot een meter hoog reiken. Het verschil tussen koolzaad en raapzaad zit hem vooral in de bloeiperiode. Eerst bloeit raapzaad in het voorjaar, waarna koolzaad volgt. Koolzaad is daarnaast geïmporteerd, terwijl raapzaad een echte inheemse plant is.

Herik (Sinapis arvenis)

Nog een familielid uit de kruisbloemen familie: herik! Ook herik heeft mooie kleine gele bloemetjes en wordt een centimeter of 80 hoog. Al met al lijken koolzaad, raapzaad en herik dus enorm op elkaar. De verschillen zijn subtiel (net iets andere bladeren, en vorm van de bloemen). Jonge herik plantjes kun je overigens gebruiken in een salade en smaken een beetje als rucola. 

Hoe heten de gele bloemen langs de snelweg nog meer?

Overige gele bloemen

Hoewel de kans het grootst is dat de gele bloemen die jij langs de snelweg hebt gezien, één van de bovenstaande soorten is, zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden. Misschien heb je een foto gemaakt en ben je ervan overtuigd dat het een andere bloem betreft. Dat kan natuurlijk! Daarom hieronder een aantal veelvoorkomende gele bloemen in het Nederlandse landschap:

  • Paardenbloem
  • Boterbloem
  • Dotterbloem
  • Zonnebloem
  • Gele morgenster
  • Schijnpapaver
  • Gele tulpen 😉

Waarom groeien deze gele bloemen lans de weg?

De meeste bloemen uit de kruisbloemen familie doen het goed op ruige terreinen. Voor andere planten is het hier de kaal en winderig, maar een kruisbloem heeft hier niet zoveel last van. Daarom groeien ze dus prima langs snelwegen en spoorbanen, en op dijken en in bermen. Daarnaast wordt het zaad vaan deze bloemen eenvoudig verspreid langs de weg, door langsrijdende voertuigen. Het verkeer zorgt namelijk voor een continue wind in de berm. 

Doordat ze goed tegen dergelijke omstandigheden kunnen is het ook een echte pionierssoort. Je treft koolzaad, raapzaad en herik dan ook vaak aan in nieuwbouwwijken of andere braakliggende terreinen. Zo geven de gele bloemen snel kleur aan een grauwe omgeving en kun je er fijn wonen!