Oordoppen op maat laten maken? Dit kun je verwachten!

Dat gehoorbescherming belangrijk is als je naar een festival of concert gaat, weet je waarschijnlijk wel. Als je altijd gebruikmaakt van universele oordopjes ben je al goed bezig, maar het is nog verstandiger als je een afspraak met audicien maakt om oordoppen op maat te laten maken. Otoplastieken, zoals deze speciale oordoppen genoemd worden, hebben namelijk de perfecte pasvorm waardoor ze je oor helemaal afsluiten en de frequenties dempen die schadelijk zijn voor je gehoor. Wil je weten of ook jij gehoorbescherming nodig hebt, hoe het aanmeten van oordoppen op maat in z’n werk gaat en wat de voordelen zijn ten opzichte van standaard oordopjes? Lees snel verder!

Wanneer heb je gehoorbescherming nodig?

Bij gehoorbescherming denk je misschien aan grote oorkappen die door bouwvakkers gedragen worden op werkplaatsen, maar dat gehoorbescherming vooral op lawaaierige bouwplaatsen belangrijk is, is een misverstand. Je kunt hier meer lezen over gehoorbescherming en ontdekken dat er niet alleen oordoppen zijn voor lawaai tijdens het klussen, maar ook specifiek voor bij harde muziek en voor cabrio of motorrijden. Geluid is namelijk al schadelijk bij een volume vanaf 80 decibel: het volume van een gemiddelde deurbel! Bij een concert, festival of ander evenement waar langdurig harde muziek wordt afgespeeld, is gehoorbescherming dan ook onmisbaar.

Het belang van gehoorbescherming

Wist je dat er wel 1,6 miljoen Nederlanders slechthorend zijn? Een groot deel daarvan is veroorzaakt door onbeschermde blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus. Daarbij veroorzaakt gehoorschade niet alleen slechthorendheid maar ook andere gehoorproblemen zoals oorsuizen (tinnitus), overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend horen (diplacusis). Als de fijne trilharen in je oor eenmaal beschadigd zijn door te hard geluid, kunnen deze niet meer herstellen en is de gehoorschade blijvend. Ontzettend zonde als je bedenkt dat dit met een paar simpele oordoppen had kunnen worden voorkomen.

Hoe de oordoppen gemaakt worden

Als je oordoppen op maat wilt laten maken, plan je een afspraak in bij de audicien. Die begint met het maken van een otoscopie: een onderzoek van je gehoorgangen en trommelvliezen. Mocht er overtollig oorsmeer of een oorprop gevonden worden, dan kan de audicien je verwijzen naar een KNO-arts om deze eerst te laten verwijderen. Vervolgens kunnen de afdrukken van je oor gemaakt worden. Hiervoor wordt er siliconenpasta in je gehoorgang en oorschelp gespoten, die na een paar minuten uitharden eenvoudig uit je oor gehaald kan worden. Deze precieze afdrukken van je oren worden opgestuurd voor productie zodat ze exact op maat en in de gewenste kleur gemaakt kunnen worden.

Voordelen van oordoppen op maat

Een van de grote voordelen van op maat gemaakte oordoppen is de naadloze pasvorm. Ze passen perfect in je gehoorgang en sluiten deze volledig af, waardoor er geen geluid ‘weglekt’ en ze ook nog eens comfortabeler zitten dan universele oordopjes. Daarbij geven oordoppen op maat een betere geluidsbeleving door de ruisonderdrukking en het ontwerp dat vervelende achtergrondgeluiden onderdrukt en er tegelijkertijd voor zorgt dat gesprekken  verstaanbaar blijven. Het op maat laten maken van oordoppen is dus niet alleen belangrijk, maar (voor jou) ook nog eens heel eenvoudig.Plan je ook snel een afspraak in bij de audicien