Op deze vijf manieren kun je jouw huis veiliger maken voor kinderen

Ben jij in verwachting van een kleine en word je binnenkort voor het eerst of voor de zoveelste keer moeder? Dan is het niet onbelangrijk om je huis ‘kids-proof’ te maken. Niet alleen voorkom je zo allerlei gevaarlijke situaties met jouw kinderen, maar ook kun je rustig uitrusten terwijl je kinderen spelen. Ze kunnen toch niets doen wat potentieel gevaarlijk is. In dit artikel bespreken we vijf manieren om je huis ‘kindvriendelijk’ te maken.

Zorg voor een hekje bij de trap

Een van de dingen die ouders direct installeren op het moment dat ze kinderen krijgen, is een traphekje. De trap is een plek waar jaarlijks veel kinderen zichzelf bezeren tot ernstig letsel aan toe. We raden je dan ook aan om zowel boven als beneden traphekjes te installeren. Vergeet ze niet dicht te doen achter je, anders heeft het nog geen zin. Met een traphekje kun je echter rustig je kinderen ook op de bovenverdiepingen laten spelen.

Kijk naar het glas in de deur

Heb je een huis met veel glas, dan is het goed om dat glas eens goed te bekijken. Een glazen deur, een glazen vitrine of een glazen tafel, het is altijd goed om zeker te zijn dat het hier gaat om gehard glas. Gehard glas is namelijk een speciaal soort glas dat niet snel breekt. Als het al breekt, dan valt het uiteen in duizenden kleine stukjes die niet zo gevaarlijk zijn als scherpe stukken. Zorg dus dat je dit soort glas installeert op gevaarlijke plekken in huis.

Zorg dat je kinderen niet schrikken

Een andere gevaarlijke plek in huis is het stopcontact. Kinderen kunnen met een voorwerp of met hun kleine vingertjes makkelijk in de gaatjes van dit ‘varkensneusje’ prikken met rampzalige gevolgen. Niemand wil dat hun kinderen een schok krijgen van 220 tot 240 volt. Zorg dus dat je de stopcontacten afdekt. Ja, het is misschien wat onhandig voor de volwassenen, maar dat is het zeker waard om je kinderen te beschermen.

De hoeken van tafels en stoelen

Het gebeurt maar al te vaak dat kinderen met hun hoofd tegen de punt van een tafel of stoel aanstoten en daar hun leven lang een litteken aan overhouden. Voorkom dat door hoekhoesjes aan te schaffen en die op de randen van de tafel en stoelen te bevestigen. Ook dit geeft je een hoop rust in huis.

Neem afscheid van je dure vaas

Heb je in huis veel dure voorwerpen, een Chinese vaas of een kast met porselein? Om jezelf en je kinderen te beschermen is het goed om deze dingen volledig op te bergen. Als je het laat staan, dan komt er vroeg of laat een moment dat je kinderen eraan gaan zitten en ook dat kan verkeerd aflopen voor het servies en zelfs voor het kind. Verkoop het op Marktplaats of zet het voor nu op zolder. Het leven met kinderen is nu eenmaal niet te combineren met een porseleinen vaas.