Sterretjes veilig afsteken: zo doe je dat

Op speciale gelegenheden wordt er vaak vuurwerk afgestoken. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken door vuurwerk. Daardoor zijn er strenge regels voor het gebruiken van vuurwerk. Zo zijn er bijvoorbeeld minimale leeftijden voor bepaalde soorten vuurwerk. Voor de jongste kinderen is er speciaal kindervuurwerk. Sterretjes behoren tot het kindervuurwerk. Sterretjes zijn bij de meeste kinderen wel bekend. Dit zijn een van de weinige soorten vuurwerk die kleine kinderen mogen afsteken. Toch kunnen sterretjes best gevaarlijk zijn. Bij veel kleine kinderen gebeuren de meeste ongelukken bij het afsteken van sterretjes.

Waarom zijn sterretjes zo gevaarlijk voor kinderen?

Sterretjes zien er vrij onschuldig uit. Toch kunnen ze best gevaarlijk zijn voor kleine kinderen wanneer er niet goed wordt opgelet. Het gevaar bij sterretjes is dat kinderen brandwonden kunnen krijgen. Dit komt doordat de kern van een sterretje wel 1500 graden kan worden. Veel mensen denken dat sterretjes koud vuur hebben. Maar dat bestaat helaas niet. Sterretjes kunnen erg heet worden en ook andere dingen in brand steken. Zo komt het wel eens voor dat een sterretje in een jas blijft haken. Kleine kinderen steken vaak zelf een sterretje af, maar zelf kennen ze de gevaren nog niet zo goed. Omdat het onder de categorie kindervuurwerk valt, zullen ouders ook minder goed opletten bij het afsteken van sterretjes.

Toezicht op de kinderen houden

Voor het veilig afsteken van sterretjes is het ten eerste belangrijk om goed toezicht op de kinderen te houden bij het afsteken van het vuurwerk. Zorg ervoor dat het kind de sterretjes op een veilige manier vasthoudt. Hoewel er geen minimale leeftijd op de sterretjes zit, is het zelf wel verstandig om een minimale leeftijd aan te houden. Een aanbeveling is om de sterretjes niet aan kinderen te geven die minder dan 5 jaar oud zijn.

Rustig afsteken

Het afsteken van sterretjes moet rustig en voorzichtig gedaan worden. Zorg er daarom voor dat er niet meerdere sterretjes tegelijk worden afgestoken. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel meer hete punten komen. Daardoor is het lastiger om op ieder brandpunt te letten. Neem dus te tijd bij het afsteken en geniet van ieder sterretje onafhankelijk van elkaar. 

Waar kun je kindervuurwerk kopen?

Kindervuurwerk is vrijwel overal te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkten. Het is aan te raden om vuurwerk te kopen bij een specialist als Vuurwerkland. Hiermee zorg je ervoor dat het vuurwerk van een goede kwaliteit is waardoor de kans op ongelukken wordt verminderd.