Wat eten kikkervisjes?

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat kikkers weer sloten en vijvers gaan opzoeken voor de voortplanting. Binnenkort kun je dan ook weer klompjes kikkerdril verwachten, en wat is nou leuker dan het grootbrengen van kikkervisjes met je kinderen? Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend leerzaam. Je kids kunnen zo een hoop leren over biologie en respect ontwikkelen voor de natuur.
Misschien heb je al een glaze bak aangeschaft maar zit je nog met de vraag: wat eten kikkervisjes? Het korte antwoord is: algen, plantenresten, dierenresten en kleine organismen zoals watervlooien en muggenlarven. In dit artikel leggen we uit wat je ze verder te eten kunt geven en overige praktische tips voor de verzorging. Kwaak!
Het voedsel van jonge kikkervisjes
Kikkervisjes die net uit het kikkerdril zijn gekropen zijn vaak nog maar enkele millimeters groot. Ze eten dan ook enkel klein organisch voedsel. Hierbij moet je vooral denken aan algen en dode planten- en dierenresten. Als je de kikkervisjes wil voeren kun je het volgende geven:
- Algen uit de sloot
- Plakjes komkommer
- Stukjes tomaat
- Diepvriesspinazie
Let op: voer nooit meer dan dat ze op krijgen. Hierdoor raakt het water snel vervuild en kunnen de dikkopjes (zoals kikkervisjes ook worden genoemd) komen te overlijden. Haal overtollig voer dus weer uit het aquarium.
Het eten van grotere kikkervisjes
Als je kikkervisjes groeien krijgen ze pootjes: eerst achterpootjes en dan de voorpootjes. Dit heet ook wel ‘metamorfoseren’. Tijdens dit proces kunnen ze iets groter en levend voedsel aan. Geef de kikkervisjes dan ook onder andere het volgende te eten:
- Watervlooien uit de sloot
- Muggenlarven uit de regenton
- Klein levend visvoer van de dierenwinkel
- Droog visvoer van de dierenwinkel
Let op: ook in dit stadium geldt dat het belangrijk is om niet te veel te voeren. Let er daarnaast op dat je geen roofdieren mee vangt uit de sloot! De kikkervisjes eten de watervlooien graag, maar worden gegeten door bijvoorbeeld libellenlarven of de geelgerande waterkever. Controleer dus goed wat je in je aquarium doet.
Nu je antwoord hebt op de vraag: wat eet een kikkervisje? Is het goed om even stil te staan bij de overige verzorging.
Kikkervisjes verzorgen
Naast eten hebben kikkervisjes ook andere behoeften waar je rekening mee dient te houden bij de verzorging. Kikkervisjes groot brengen hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je rekening houdt met onderstaande punten:
- Zorg voor voldoende water en ververs een deel hiervan regelmatig
- Voeg levende waterplanten toe
- Zorg voor objecten die uit het water steken, voor als de kikkervisjes kikkers worden
- Zorg dat het water ongeveer gelijk is aan de temperatuur buiten in de sloot
Als je bovenstaande punten volgt, heb je vanzelf een bak voor springende kikkers! Het is overigens goed om te weten dat je ze dan weer uit moet zetten op de plek waar je de kikkerdril gevonden hebt. Amfibieën zijn namelijk beschermd in Nederland, en mag je niet zomaar houden in een aquarium of terrarium. Het is enkel toegestaan om de kikkervisjes op te kweken.
Succes en veel plezier!