Wat je moet weten over shockwave therapie

Shockwave therapie wordt met name gebruikt bij een aandoening aan het bewegingsstelsel. Veel mensen denken bij shockwave therapie dat het gaat om stroomstootjes, maar dat is niet zo. Shock in het woord shockwave staat niet voor stroom, maar staat voor schokgolf. In principe worden er dus geluidsshockgolven naar het lichaam verstuurd. De golven dragen bij aan het stimuleren van groeifactoren. Zo kunnen pezen en weefsels herstellen en daarnaast kan het ook pijn verlichten.

Wanneer een shockwave therapie en hoe vaak?

Een shockwave therapie kun je niet zien als een losse behandeling, maar wordt met name aanvullend gebruikt. Dit kan dus een aanvulling zijn op een zooltherapie of oefentherapie. De shockwave therapie heeft normaal gesproken wekelijkse toepassing. Iedere week vindt er een sessie plaats. Hoeveel een persoon sessies nodig heeft, varieert per persoon. Geen resultaat na drie tot vijf sessies, dan heeft shockwave therapie waarschijnlijk geen nut en moet er naar andere therapieën gekeken worden. Woon jij in de omgeving van Doetinchem? Maak dan hier een afspraak voor shockwave therapie in Doetinchem.

Is een shockwave therapie veilig?

Het is veilig om een shockwave therapie te volgen en er zijn niet veel nadelen te bedenken. Een groot nadeel is dat de therapie bij veel mensen als pijnlijk wordt ervaren. De huid kan rood worden en het is mogelijk dat er blauwe plekken kunnen ontstaan. Bij een aantal gevallen mag shockwave therapie niet worden ingezet zoals bij een ernstige afwijking bij bloedstolling. Vandaar dat het altijd belangrijk is om contact te hebben met een shockwave specialist.

Wat zijn de kosten van een shockwave therapie?

Shockwave therapie maakt zoals gezegd gebruik van geluidsschockgolven en kan als beste gebruikt worden als aanvulling van een bestaand behandeltraject. Een normaal behandeltraject kost zo tussen de 150 en 450 euro.

Voordelen van shockwave therapie

Een shockwave therapie geeft uitstekende resultaten bij hiel- en achillespees klachten en andere peesklachten. Een van de voordelen van deze therapie is dat het succes kan brengen zonder chirurgie of geneesmiddelen. Daarnaast duurt een sessie kort, ongeveer 10 minuten. Het verzachten van pijn en het herstellen van de mobiliteit kan al mogelijk zijn na een aantal dagen. En er zijn bij shockwave therapie relatief weinig bijwerkingen. Het is wel zo dat na een sessie er een zwelling of lichte roodheid kan ontstaan. Een shockwave therapie is heel makkelijk te volgen bij een fysiotherapeut, zoals Fysio Engelaar. Alvorens je kiest voor shockwave therapie is het van belang om met een specialist in gesprek te gaan over de klachten die je ervaart.