Welke Franse wijn moet ik kopen?

Wijnen, wijnen, wijnen! Alleen welke Franse wijn moet ik kopen? Er zijn namelijk nogal wat Franse wijnen op de markt. Elke wijn is anders van smaak. Dat komt door de gebruikte druiven en de rijpingstijd van de wijn, de grond waarop de wijnstok is geplant, het klimaat, de hoogte van de wijngaard en vele andere factoren. In dit artikel gaan we het hebben over de Franse wijn. Zo kunnen we meteen antwoord geven op de vraag welke Franse wijn moet ik kopen? We zullen de factoren onderzoeken die Franse wijnen authentiek maken.

Benieuwd naar het antwoord op de vraag welke Franse wijn moet ik kopen? Lees dan verder.

Ontstaan van wijngaarden in Frankrijk

De wijnbouw in Frankrijk werd voor het eerst geïntroduceerd rond de zesde eeuw voor Christus. In die tijd plantten Griekse kolonisten de eerste wijngaarden in het zuiden van de stad Marseille. Maar de populariteit van wijn steeg pas in de 15e of 16e eeuw. De groei van de Franse steden en een groeiende middenklasse droegen bij tot de groeiende populariteit. De wijnindustrie groeide in deze periode uit tot het belangrijkste exportproduct. De Franse wijnbouw bleef snel groeien. Innovatieve wijnmakers verkenden verschillende druivensoorten, innovatieve wijntypes en verschillende opslagmogelijkheden.

Bekende Franse wijnstreken

De wijn in Frankrijk wordt in het hele land geproduceerd. Er is geen ander land dat kan bogen op zo’n overvloed aan natuurlijke omstandigheden voor het maken van de verscheidenheid aan kwaliteitswijnen. De verscheidenheid aan bodemsoorten, druivenrassen en klimaten is enorm. Ontdek de drie belangrijkste wijngebieden:

Bordeaux

Bordeaux is een van de beroemdste en grootste wijnbouwgebieden van de wereld door de eeuwen heen. De zuidwestelijke Franse wijnstreek is de thuisbasis van de meest voortreffelijke wijnen ter wereld. Meer dan 90 procent van de door Bordeaux geproduceerde wijnen zijn rode wijnen. Nog eens 10% zijn champagne, witte samen met mousserende cremants. In Bordeaux komen vele druivensoorten voor. De bekendste druif in Bordeaux is de blauwe cabernet sauvignon.

Bourgogne

De wijnbouw in de Bourgogne gaat terug tot het begin der tijden. De Romeinen plantten waarschijnlijk de eerste wijngaarden in de regio. In het heden, meer dan 1500 jaar later, is de Noord-Franse streek beroemd om zijn uitstekende witte en rode wijnen gemaakt van pinot. Door de klimatologische variaties kan de kwaliteit van de in Bourgondië geproduceerde wijn het hele jaar door sterk verschillen. De enige wijnen die echter van hoge kwaliteit zijn? De grand cru wijnen die uit de regio komen. Leer hier meer over Grand Cru!

Beaujolais

Aan de oostkant van het Centraal Massief ligt de Franse Beaujolais-streek Beaujolais. De wijngaarden van de Beaujolais liggen in de glooiende heuvels rond Lyon. Het merendeel van deze wijngaarden ligt in de vallei van de Saône. Het klimaat is een beetje continentaal met warme zomers en koude winters. Er wordt slechts één druivensoort verbouwd en dat is de gamay noir white jus.

Welke Franse wijn kopen?

Frankrijk is zonder twijfel het grootste en meest gerenommeerde wijnproducerende land ter wereld. Daar worden Franse wijnen geproduceerd die van de hoogste kwaliteit zijn. De wijn wordt in het hele land gemaakt. Het land kent een grote verscheidenheid aan natuurlijke omstandigheden. Dit maakt het mogelijk om diverse soorten topwijnen te produceren. De verscheidenheid aan druivensoorten, bodems en klimaten is enorm. Frankrijk heeft talrijke wijngebieden. De bekendste bevinden zich in Bordeaux, Bourgogne en Beaujolais.

Frankrijk produceert zowel blauwe als witte druivensoorten. Ze staan bekend om hun uitgesproken stijl en smaak die geliefd is bij wijnliefhebbers van over de hele wereld. over de hele wereld. De bekendste druivenrassen zijn: Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Klinken deze namen als iets dat je herkent? Ze staan vaak op de wijnkaart in restaurants.